meta pixel
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
acf-field-group
terapeutti
acf-field

Oletko arvojesi vanki?

Jaa artikkeli

LANUPE PUU

Oletko arvojesi vanki?

HP Sinervä 28.5.2023

Otsikon kysymys on hieman kenties yllättävä. Tarkemmin tarkasteltuna ei niinkään. Lapsuudessa ja nuoruudessa meille kerrotaan muiden ihmisten toimesta, kuinka täällä elämässä tulee oikeasti elää ja olla. Kerrotaan, mitkä ovat ne oikeat arvot, jotta elämästä muodostuisi laadukas. Joillekin meistä nämä ns. ”oikeat arvot” solahtavat syvälle ajatteluumme ja sitä kautta tekoihimme. Niin syvälle, että voidaan puhua toiminnallisesti ylikorostuneista arvoista. Ajatellaanpa, että sinulle on painotettu avoimuuden merkitystä voimakkaasti. Niin voimakkaasti, että se on iskostunut toimintatapaasi noudatettavana oikeana arvona. Ole joka tilanteessa avoin, avaudu asioista! Mutta kun…oikeita arvoja ei ole olemassa, on vain uskomuksia hyvästä ja oikeasta tavasta tehdä asioita. Ihmisten mielissä ne vain muuttuvat helposti tavoitteellisiksi ihannearvoiksi. Ainoiksi oikeiksi arvoiksi. Otetaanpa esimerkki: ”Olet sisäistänyt voimakkaasti avoimuuden käsitteen omassa arvomaailmassasi ja menet töihin organisaatioon, jossa avoimuus ei ole ihan vahvin arvo arjen vuorovaikutuksessa. Sinut koetaan helposti tällöin yliavoimeksi. Tunnistat tyypin eikö…yliavoin ihminen on jollain tavalla omituinen, kun hän avaa koko elämänsä ensimmäisinä työpäivinään koko tiimille. Se on jotenkin hämmentävää muiden mielestä. Puhutaan ylikorostuneesta arvosta eikä se ole suinkaan ainoa arvo, joka saatetaan kokea ylikorostuneena. Ylikorostunut loogisuus, ylikorostunut suvaitsevaisuus, ylikorostunut asiakaslähtöisyys ovat myös esimerkkejä siitä, että jokin ei toimi. Henkilökohtaisia perusarvoja on aina peilattava organisaation tapaan toimia, organisaation toiminnallisiin arvoihin. Tämä reflektointi tuottaa näkemyksen siitä onko ilmapiirissä toiminnan kannalta vaarallisia arvoristiriitoja, ylikorostuneita tai alikorostuneita.

Olen tässä käsitellyt ylikorostuneita arvoja, joihin harvemmin kiinnitetään huomiota. Usein alikorostuneet arvot ovat se fokus, josta puhutaan organisaation henkilöstön hyvinvoinnin yhteydessä. Pitäisi puhua myös ylikorostuneista arvoista, koska niitä tulisi kehittää samalla tavoin kuin alikorostuneita arvoja. Olisi toivottavaa, että omien arvojen ja organisaation arvojen välillä vallitsisi lievä arvoristiriita (ali- tai ylikorostunut), koska se pitäisi motivaation korkealla. Liian suuret arvoristiriidat puoleen tai toiseen aiheuttavat ihmisessä dismotivaation tilan. Ihminen ei voi hyvin.

Arvoterapia on kehitetty tarkastelemaan ja ratkomaan myös näitä mahdollisia arvoristiriitoja. Parantamaan työssä hyvinvointia ja tekemään sinustakin työlleen motivoituneen ja tuottavan työntekijän. Sinun parhaaksesi ja organisaation parhaaksi.

Liity postituslistallemme ja saat ensimmäisten joukossa tiedon uusimmista blogikirjoituksistamme.

Voit milloin tahansa poistua postituslistaltamme lähettämällä viestin ”Poistu” osoitteeseen info@lanupe.fi.